Zawsze możesz spróbować - z twojego profilu (wymiary) wydaje się, że o tłuszcz nie musisz się zanadto martwić. Ale ograniczyłbym ilość mleka - 500 ml to 24 g laktozy. Ja robię owsiankę na wodzie, a na koniec dolewam trochę mleka. Proponuję moje śniadanie: 100 g płatków + 250 ml mleka (1,5%)+ 100 g sera - razem ok. 44 g białka, 85 g węglowodanów, [...]
Szukam jakiegoś dobrego zegarka, pulsometru, ktory bedzie mi mierzyl ilosc spalonych kcal podczas treningu na siłowni, biegania oraz w basenie, ktos podrzucilby jakąś ciekawą propozycję do 250zl?
Witam Może ocenimy dietę skrupulatnie, w kilku punktach. 1. Na dobrą sprawę naturalny ćwiczący nie potrzebuje aż 2,5g białka na kg masy ciała, chyba że wliczasz również roślinne. Według fachowej literatury w zupełności wystarcza te 1,8-2g, gdzie to i tak jest już górna granica. Inaczej sprawa wygląda w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Zatem [...]
/SFD/2016/8/10/b63e64d544b34fa7aaeb0b26847b8170.jpgOsobom początkującym poleca się rozpocząć przygodę z siłownią od treningu FBW (full body workout). Jego zaletą jest to, że na każdej sesji treningowej angażujemy do pracy całe ciało dzięki czemu ucząc się techniki ćwiczeń wzmacniamy całe ciało, przygotowując je do cięższej pracy. Nie znaczy to [...]
Banan, oprócz tego, że jest jednym z najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, [...]
Banany są rodzajem rośliny z rodzaju bananowatych. Szacuje się, że banany występują w aż 70 różnych gatunkach o nazwach zweryfikowanych i zaakceptowanych. Dodatkowo 5 kolejnych taksonów ma status gatunków niezweryfikowanych. Uprawa bananów odbywa się głównie w strefie międzyzwrotnikowej. Jest to np. Azja, Afryka i Australia. Jako ciekawostkę warto [...]
Juice Plus Complete jest odżywką białkowo - węglowodanową z dodatkiem tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Produkty tego typu z reguły przeznaczone są dla osób trenujących siłowo, w celu zwiększenia kcal w diecie i uzupełnieniach występujących braków. Przydatne są w sytuacji, gdy osoby z szybkim metabolizmem nie są w stanie wcisnąć w [...]
Ile ważą płatki owsiane? Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]
/SFD/2016/7/27/902894d31552495d80b7d7fd5f49f030.jpg Zarówno ryż jak i ziemniaki to bardzo dobre źródło nie tylko węglowodanów, ale i innych wartości odżywczych. Ziemniaki są gatunkiem bylin należącym do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidory. Pochodzą z Ameryki Południowej i zanim zostały uznane jako roślina jadalna służyły częściej jako [...]
Waskularyzacja jest określeniem spotykanym raczej głównie w kulturystyce i kształtowaniu sylwetki. Określa ona uwidocznienie na naszym ciele żył, w różnych partiach mięśniowych. Z reguły żyły tego typu pojawiają się przy niskim poziomie tkanki tłuszczowej oraz dobrej jakości mięśnia, więc nie masz czym się przejmować, że żył na Twoim ciele pojawia [...]
Ilość składników odżywczych w diecie jest jedną z podstaw tego, jakie będziemy mieli efekty kształtowania sylwetki. Bez względu na to, czy naszym celem jest budowa masy mięśniowej, czy redukcja tkanki tłuszczowej, ilości te są bardzo podobne. Założenia diety zbilansowane mówią o 2 g/kg masy ciała białka, 1-1,3 g tłuszczów i reszta pozostałych [...]
Węglowodany są źródłem energii w większości diet osób trenujących i prawie wszystkich osób, które nie mają zbyt wiele wspólnego z kształtowaniem sylwetki. Do jednego z ich źródeł zaliczamy płatki owsiane. Jeden z bardziej popularnych składników śniadań większości osób. Płatki owsiane są produktem pozyskiwanym z owsa zwyczajnego w wyniku [...]
Dużym zainteresowaniem w ostatnim czasie cieszy się chleb czystoziarnisty, spotykany również jako chleb ziarno, czyste ziarno. Jest to chleb, który nie zawiera w swoim składzie mąki ani drożdży. Najczęściej znajdziemy w nim dużą ilość wszelkiego rodzaju ziaren, takich jak słonecznik, pestki dyni, czy siemię lniane. Często znajdują się w nim także [...]
Witam Jest to mit i alkohol nie "ścina" żadnego białka. Zastanówmy sie tak naprawdę w jaki sposób miałby to robić ? Ścinać to można jajecznicę na patelni. Natomiast to nie znaczy, że możemy pić ile dusza zapragnie. W rzeczywistości nadmiar alkoholu będzie zaburzał proces rozbudowy mięsni. Zauważmy, iż zawiera on etanol, który tak naprawdę jest [...]
Gdyby zacząć się zastanawiać i wymieniać, to wśród ulubionych dań większości osób na świecie bez wątpienia znalazłyby się burgery, słodycze, lody, czy pizza. Właśnie ta ostatnia często bywa ulubionym posiłkiem większości osób. Nie bez powodu. Pizza jest kompozycją wielu intensywnych smaków, łącząc ze sobą słony, słodki i kwaśny, czyli ulubione [...]
Witaj Na początek powinieneś obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne, które liczymy według wzoru : http://www.sfd.pl/Obliczanie_zapotrzebowania_czyli_początki_układania_diety.-t856533.html Oczywiście warto pamiętać, że wyniki mają charakter orientacyjny a później należy i ta dietę kalibrować, a więc manipulować ilością kcal i poszczególnych [...]
aczkolwiek dlaczego stronisz od mięsa Mięso będzie się pojawiać 3x w tygodniu. Czytałem że to optymalna ilość. Ani za często ani za rzadko, prawda? Bardzo chętnie jadłbym częściej bo bardzo lubię, ale tylko z rozsądku chcę to ograniczyć. Wołowinę, zwłaszcza steki, bardzo lubię i chyba faktycznie zaplanuję ją 1x w tygodniu. Czytałem, żeby [...]
Banan, oprócz tego, że jest jednym z najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, [...]
W ostatnich latach ilość różnego rodzaju firm suplementacyjnych rośnie w szybkim tempie. Każdy chciałby w ten sposób zarobić, sprzedając jak najwięcej. Jednak nie każda firma warta jest uwagi z różnych względów: - cena, - skład, - renoma firmy, - dostępność, - jakość. Pierwsze co powinno nam sugerować, że daną firmę powinniśmy unikać, jest storna [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej jest długotrwałym procesem, zależnym od wielu zmiennych. Przede wszystkim są to: - dobrze dobrana dieta, - odpowiednio ułożony trening, - optymalna ilość regeneracji i snu. Zakładając, że wszystkie te zalecenia są spełnione, możemy liczyć na to, że wraz z czasem efekty na pewno będą. Warto jednak mięć również na uwadze, [...]